Rozgrywka odbywa się na pozbawionym trawy placu, np. na utwardzonym piasku, o wymiarach 12-15×3-4 m i polega na rzucaniu z jednego kółka stalowymi kulami ("bulami") średnicy od 70,5 do 80 mm (ciężar od 0,65 do 0,8 kg) w kierunku małej drewnianej lub plastikowej kulki średnicy od 25 do 35 mm nazywanej po francusku cochonet czyli "prosiaczek". Rozmiar buli dobiera się do wielkości ręki rzucającego. Inne parametry (ciężar, twardość stali, powierzchnia) - do terenu oraz stylu gry i przyzwyczajenia rzucającego. Właściwości i przydatność zmiennych parametrów bul są tematem nieustających debat i dyskusji wśród graczy.
Partię rozgrywa się w jednym z trzech możliwych składów:
indywidualnie w dwie osoby jedna przeciw drugiej, każda osoba mająca po 3 bule;
w dwóch zespołach po dwie osoby każdy, gdzie każda osoba ma po 3 bule;
w dwóch zespołach po trzy osoby w każdym, gdzie każda osoba ma po 2 bule.
Każdy gracz stara się umieścić swoje bule jak najbliżej "świnki" lub wybić za blisko stojące bule przeciwnika. Punkty zdobywa się za każdą bulę umieszczoną bliżej "świnki", niż najbliższa "świnki" bula przeciwnika. Partie wygrywa osoba bądź zespół, który osiągnął jako pierwszy 11 bądź 13, rzadziej 15 punktów. We Francji istnieją niewielkie lokalne odmiany gry.
Pétanque, grywana mniej więcej od roku 1910, wywodzi się z innej, podobnej gry, o nazwie jeu provençal ("gra prowansalska"), a jej nazwa - ze słów prowansalskich ped tanco (fr. pieds tanqués: "stopy razem"), ponieważ podczas rzutu obie stopy gracza muszą znajdować się wewnątrz wcześniej nakreślonego na placu niewielkiego koła. Petanka podobnie jak bowls i boccie (boccia) wywodzi się z uprawianej przez rzymskich legionistów gry w kule, którzy rozpowszechnili ją w całym basenie Morza Śródziemnego. Pierwsze bule były robione z drewna i obijane zewsząd gwoździami. W 1930 roku przyjęto definitywnie użycie buli ze stali. W 1958 roku, w Marsylii powstała Międzynarodowa Federacja Pétanque.
Pierwsze rozgrywki międzynarodowe w tę grę odbyły się w 1959, a w mistrzostwach świata 2004 w Grenoble uczestniczyły już 53 kraje, zaś międzynarodowa federacja pétanque zrzeszała 600 tysięcy graczy w 59 krajach. Tradycyjnie jest to gra postrzegana jako męska, ale kobiety rowniez grywaja... Do rangi tradycji prowansalskiej dorosło połączenie grania w bule z konsumpcją lokalnej anyżówki.(sic!:))) - przyp. autorki fot; zrodlo: wikipedia)
Partię rozgrywa się w jednym z trzech możliwych składów:
indywidualnie w dwie osoby jedna przeciw drugiej, każda osoba mająca po 3 bule;
w dwóch zespołach po dwie osoby każdy, gdzie każda osoba ma po 3 bule;
w dwóch zespołach po trzy osoby w każdym, gdzie każda osoba ma po 2 bule.
Każdy gracz stara się umieścić swoje bule jak najbliżej "świnki" lub wybić za blisko stojące bule przeciwnika. Punkty zdobywa się za każdą bulę umieszczoną bliżej "świnki", niż najbliższa "świnki" bula przeciwnika. Partie wygrywa osoba bądź zespół, który osiągnął jako pierwszy 11 bądź 13, rzadziej 15 punktów. We Francji istnieją niewielkie lokalne odmiany gry.
Pétanque, grywana mniej więcej od roku 1910, wywodzi się z innej, podobnej gry, o nazwie jeu provençal ("gra prowansalska"), a jej nazwa - ze słów prowansalskich ped tanco (fr. pieds tanqués: "stopy razem"), ponieważ podczas rzutu obie stopy gracza muszą znajdować się wewnątrz wcześniej nakreślonego na placu niewielkiego koła. Petanka podobnie jak bowls i boccie (boccia) wywodzi się z uprawianej przez rzymskich legionistów gry w kule, którzy rozpowszechnili ją w całym basenie Morza Śródziemnego. Pierwsze bule były robione z drewna i obijane zewsząd gwoździami. W 1930 roku przyjęto definitywnie użycie buli ze stali. W 1958 roku, w Marsylii powstała Międzynarodowa Federacja Pétanque.
Pierwsze rozgrywki międzynarodowe w tę grę odbyły się w 1959, a w mistrzostwach świata 2004 w Grenoble uczestniczyły już 53 kraje, zaś międzynarodowa federacja pétanque zrzeszała 600 tysięcy graczy w 59 krajach. Tradycyjnie jest to gra postrzegana jako męska, ale kobiety rowniez grywaja... Do rangi tradycji prowansalskiej dorosło połączenie grania w bule z konsumpcją lokalnej anyżówki.(sic!:))) - przyp. autorki fot; zrodlo: wikipedia)
No comments:
Post a Comment